جویُم | |
---|---|
کشور | ایران |
استان | فارس |
شهرستان | لارستان |
جغرافیای طبیعی | |
مساحت | ۳۲۶۰ کیلومتر مربع |
ارتفاع از سطح دریا | ۸۳۵ متر |
وبگاه | وبگاه اختصاصی شهرستان جویم |
![]() ![]() جویُم
روی نقشه ایران
۲۸.۲۵° شمالی ۵۳.۹۶۶۷° شرقیمختصات: ۲۸.۲۵° شمالی ۵۳.۹۶۶۷° شرقی |
جویُم نام شهری در جنوب استان فارس و شهرستان لارستان است. بر اساس اطلاعات موجود این شهر در ۵۳ درجه و ۵۸ دقیقه طول شرقی از نصف النهار مبدأ و ۲۸ درجه و ۱۵ دقیقه عرض شمالی از خط استوا واقع شدهاست. فاصله بخش جویم تا مرکز شهرستان لارستان ۱۲۰ کیلومتر است.
ارتفاع شهر جویم از سطح دریا به طور میانگین ۸۳۵ متر است، و مساحتش در حدود ۳۲۶۰ کیلومتر مربع است. آب و هوای جویم بهطور کلی گرم و نیمه خشک و از لحاظ وفور آب، غنیترین بخش شهرستان به شمار میرود.
پیشینه تاریخی
با توجه به مستندات موجود در کتاب جغرافیای تاریخی جویم تألیف کرامتاله تقوی، جویم در سال ۳۰۰ هجری قمری شهرنشین بوده است. بر اساس منابع تاریخی، در گذشتههای بسیار دور استخرهای آب راکد، چشمهها، جویبارها و رودها گرداگرد جویم را فرا گرفته و در مرغزارها و جنگلهای سرسبز آن، جانوران گوناگون میزیستهاند. تاریخنگاران، این شهر را به نام «جویم ابواحمد» نیز شناختهاند. جویم از دو واژهٔ «جو» و «یم» تشکیل شدهاست. «جو» به معنای جویبار و «یم» به معنای دریا است.
اماکن توریستی و باستانی
- منطقه تفریحی رحمت آباد.
- منطقه تفریحی تنگه کلون.
- منطقه تفریحی تنگه حاجی آباد.
- منطقه تفریحی قادر آباد.
- منطقه تفریحی شاه غریب
- منطقه تفریحی سرچشمه
- منطقه باستانی آتشکده آذرفرنبغ کاریان
- مسجد جامع جویم
- حمام خضر
- کاروانسرای خواجه ابوالحسن
- کاروانسرای شترخانه
- کاروانسرای صفی قلی
کشاورزی در جویم
عمدهترین و مهمترین محصولات باغی، مرکباتی مانند: پرتقال (محلی، والنسیا، توسرخ، نافی) و انواع نارنگی (کله مانتین و کینو)، لیمو ترش، لیمو شیرین، گریپ فروت، نارنج و… هستند. سطح زیر کشت محصولات کشاورزی و باغی به شرح زیر است:
- پرتقال ۳۵۰ هکتار.
- نارنگی ۱۵۰ هکتار.
- لیمو ترش ۷۵۰ هکتار.
| style=”text-align:right; vertical-align:top;” |
- لیمو خاگی ۵/۶۷ هکتار.
- نارنج ۲۰ هکتار.
- ترنج ۱۵ هکتار.
- خرما ۳۴۰ هکتار.
- گریپ فروت ۲ هکتار.
- زیتون ۴ هکتار.
- لیمو شیرین ۷۰۰ هکتار.
|}
جویم با تولید سالانه بیش از ۱۰۰٫۰۰۰ تن انواع مرکبات از جمله شهرهای پرمحصول جنوب استان فارس به شمار میرود. بخش جویم در تولید اکثر محصولات ذکرشده، در لارستان مقام اول را دارا است.