پل ممیند

پل ممیند

پل ممیند

پل ممیند یكی از بناهای زیبای منطقه جنوب دریاچه ارومیه ساختمان پلی تاریخی است كه بر روی رودخانه گادر ( Gadar ) بسته شده است و راه ارتباطی مهاباد ـ ارومیه را در گذشته هموار كرده است .

این پل كه شاهراه ارتباطی خوبی بین دو شهر ذكر شده ، بوده است و عبور و مرور از روی آن انجام می گرفت در نزدیكی روستای ممیند و در دامنه كوهی به همین نام با دید منظوری بسیار زیبا قرار گرفته است .

پل ممیند

این پل دارای سردهانه قوسی شكل است و یادآور پل های دوره ساسانی است ، پی اصلی آن از سنگ های گرانیتی محل تشكیل یافته و بقیه بدنه تا قسمت فوقانی آن از آجر چهارگوش اواخر دوره قاجار می باشد .

فرم تشكیل و معماری ارزنده آن خاطراتی از حوادث سالهای قبل از جنگ جهانی اول را تداعی می كند . كف بخش فوقانی آن یعنی نقاطی كه تردد از روی آن انجام می گرفت به وسیله سنگ ماسه های درشت رودخانه سفت و سخت بهم چسبیده است و در اثر زمان و تردد انواع وسایل قدیم و جدید استواری و تحكم آن افزون شده است .

تاریخ ساخت پل ممیند :

این پل به نام های دیگری همچو پل « برده زرد » و « بهراملو » نیز خوانده می شود تاریخ ساخت دقیق آن مشخص نیست اما طبق روایات افراد محلی گویا زیر بنای آن در دوره قاجار ریخته شده و در دوره پهلوی اول بازسازی گردیده است ، اما آنچه مسلم است اینكه نوع آجرهای موجود و معماری سنتی و مصالح بكار رفته در آن نمایانگر نوع ساختمان های مشابه در دوره قاجاربه است .

پل ممیند

بدنه پل با آجر و ملاط آهک ساخته شده ولی بخش فوقانی آن یعنی سطح گذر پل به وسیله سنگ های درشت رود خانه ای فرش شده است.

طول پل بیست و سه متر و عرض آن ۳۰/۶ متر و ارتفاع بلندترین نقطه پل ۳۰/۸ متراست. کاربرد میل راهنماها علاوه بر جنبه تزیینی هدایت مسافران را به سوی گذرگاه پل در مواقعی که مشکل دیده وجود داشته باشد، در پی دارد.

نمای پل :

پل ممیند به علت سخت بودن رودخانه، پی سازی آن چنانی ندارد و پایه های آن مستقیما روی بستر سخت رودخانه سوار شده اند و دارای دو پایه از سنگ های مکعبی تراشدار، آجر و سه دهانه است.

دهانه وسطی بزرگ ترین چشمه پل است و چون دهانه های کناری نسبت به دهانه وسطی کوچکتر هستند بنابراین طبیعی است که شیب پل به دو طرف آن باشد و نمای پل به صورت قوسی دیده شود.

پل ممیند

منابع:

آدرس پل ممیند:

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.