منطقه شکار ممنوع کوه بزرگی، انارک
موقعیت منطقه شکار ممنوع بزرگی : ۸۵ کیلومتری شمال نایین و ۳۰کیلومتری شمال غرب انارک وسعت منطقه : ۲۲۵۰۰۰ هكتار . محدوده جغرافیایی منطقه: ما بین طول جغرافیایی 53 درجه و ۰۶ دقيقه تا ۵۳ درجه و ۴۶ دقيقه شرقي و عرض جغرافیایی ۳۳ درجه و ۲۳ دقيقه تا ۳۳ درجه و ۵۷ دقيقه شمالي . اين منطقه از بهترين زيستگاههاي كشور در زمينه نگهداري و زاد آوري گونه هايي شاخص مانند هوبره ،زاغ بور و جبير ، شاه روباه و گربه ساناني مثل گربه شني ، کاراکال و گربه وحشی است . نقش ويژه و حساس منطقه بعنوان پل ارتباطي زيستگاههاي يوزپلنگ آسيايي در فلات مرکزی ایران بطوریکه این منطقه کریدور اساسی پناهگاه حيات وحش عباس اباد و پارک ملی سیاهکوه با پارک ملی کویر مرکزی ایران از طریق ارتفاعات بند انارک و معلی در شرق و منطقه شکار ممنوع خارو و بل العظیم و کوههای یخاب در غرب می باشد. برخورداري از مناطق بسيار متنوع و حمايت كننده پيراموني این شرایط از امتیازات مهم منطقه محسوب می شود بطوريكه در چهار اطراف اين منطقه زيستگاههاي بسيار غني و بكر مانند ارتفاعات بند انارك و دق سرخ در جنوب،بل العظيم در غرب ، و تاغزارهاي ريگ جن در شمال و دشت چاه خربزه و معلی در غرب است . قابليت كنترل ،حفاظت و نگهداري منطقه با انرژي و هزينه کم از ويژگيهاي بارز منطقه بوده و بطوريكه كه اگر از مرزها جنوبي منطقه حفاظت شود حفاظت مرزهاي ديگر به سهولت قابل انجام است.
وجود ظرفیتهای سرشار اکوتوریسم برای توسعه صنعت گردشگری و ارتقای شاخصهای اقتصادی و اشتغالزایی جوامع محلی . – وجود ظرفيتهاي عالي و شرایط طبیعی براي اجراي طرحهاي تكثير گونه هاي شاخص و مهمي مانند هوبره ، آهو ،گورخر و جبير بصورت طبيعي و يا نيمه طبيعي و جذب سرمایه گذاریهای کلان زیست محیطی و تقویت شاخصهای اقتصادی – اجتماعی – وجود بستر و ظرفيتهاي متنوع براي انجام تحقيقات و پژوهشهاي پايه اكولوژيك. – همسایگی و پیوستگی منطقه با اکوسیستمهای های غنی و بکر پیرامونی از جمله مجموعه عظیم ریگ و تاغزار جن و منطقه شکار ممنوع خارو اردستان ، – ارتفاعات پهناور بند انارک و ارتفاعات معلی که این موضوع نیز به لحاظ ارتباط جمعیت های وحوش ، تبادل ژنتیکی و برطرف شدن نیازهای زیستی مطابق با شرایط متغیرمحیطی از معیارهای وامتیازات کم نظیر و ارزشمند حفاظتی و طبیعی منطقه به شمار می رود . این منطقه همچنین بعنوان یک سپر طبیعی از توسعه و پیشروی کویر مرکزی جلوگیری می نماید.
حدود اربعه منطقه بزرگي
شمال: از خط الراس كوه دم شرقي به سمت دق زير دم ودر امتداد خط فرضي و در جهت جنوب شرق تا خط الراس كپه ماسه اي حلواني
شرق : از خط الراس كپه ماسه اي حلواني در امتدادخط فرضي تا مزرعه علم صدر آباد واز آنجا در امتداد جاده جيپ رو تا چاه شور پايين
جنوب : از چاه شور پايين در امتداد جاده خاكي تا حوض حاج لطفي و سپس مزرعه عشين و در ادامه جاده خاكي طالمسي تا سه راه مزرعه سيد طالب و در امتداد رودخانه چاه پنير تا تلاقي با جاده دق سرخ -بزرگي
غرب : از نقطه تلاقي رودخانه چاه پنير با جاده دق سرخ – بزرگي و در امتدادجاده جيپ رو تا چاه قلي ودر ادامه به سمت شمال تا سينه گور قبرها و درادامه تا خط الراس كوه تنوره وپس از آن در امتداد خط فرضي تا خط الراس كوه دم شرقي (ادامه مطلب )
نام ارتفاعات و زیستگاههای اصلی منطقه : مرزهای منطقه ، زیستگاهها و کوههای ملا هادی ،زیتا ،باباخالد ، بندسیاه ، بزرگی ، سرخشاد ، دوزخ دره ، کلوت قندهاریها ، کلوت چاه سنجد ، کوه قبله ، کوه دم شرقی ، قله تنوره ، کلوت ریز آب مریم ، چاه پنیر ، و دشتها و تاغزارهای پیرامونی از جمله دق سرخ را در بر می گیرد. دامنه ارتفاعی در سطح منطقه بزرگی ما بین ۲۰۴۱ تا ۹۵۵ متغییر است. وضعيت توپوگرافي: ۴۱ درصد كوهستاني و تپه ماهوري، ۴۳ درصد دشتي،۱۲درصد تاغزار و تپه ماسه اي، ۴درصد اراضي سيلابي . در این میان کوههای بزرگی ، زینا ، باباخالد ،قبله ، و دم شرقی چشم انداز کاملاً صخره ای با پرتگاههای متعدد دارد.
انارک روی نقشه