تالاب یانیق هشترود
تالاب «يانيق» ازديگرتالاب هاي زيباي هشترود است که در۳۵کيلومتري جنوب غربي اين شهرستان و در کنار جاده آسفالته هشترود – مراغه،در ۴۶درجه و ۵۲دقيقه و۴۷ ثانيه طول شرقي و ۳۷درجه و ۲۲دقيقه و ۵۲ثانيه عرض شمالي قرار دارد .
اين تالاب از ۲ بخش مجزا به فاصله ۱/۵ کيلومتر از همديگر،يانيق بزرگ و يانيق کوچک که حدودا ۱۵۰۰متر از هم فاصله دارند , تشکيل شده است. يکى از ۲ تالاب يانيق که به عنوان استخر طبيعى آبيارى مورد استفاده کشاورزان قرار مى گيرد، وسعتى در حدود يک هکتار و تالاب ديگر که در گوى تپه ماهور قرار گرفته و به صورت نوار باريک، امتداد يافته، ۴ هکتار وسعت دارد. ارتفاع تالاب هاى يانيق ازسطح دريا يک هزار و ۶۰۰ متربوده و هردو آنها در بخش مرکزى خود بيش از ۲ متر عمق دارند. سواحل و حوزه آبريز تالاب يانيق را زمين هاى زراعى و چمنزار، تشکيل داده و در ترکيب پوشش گياهى سواحل غيرازتعدادى درخت بيد، درخت يا درختچه ديگرى وجود ندارد. حاشيه تالاب يک هکتارى، دايره اى شکل و کاملا پوشيده از نى است به طورى که آب داخل محدوده، تالاب را به صورت حلقه اى در برگرفته است. وجود اين نيزار انبوه مخفى گاه مناسبى را براى پرندگان آبزى بويژه در زمان احساس خطر به وجود آورده است.
پوشش گياهى حوزه آبريز و سواحل تالاب هاى يانيق از ۲ بخش مرتعى و زراعى تشکيل شده که گياهان مرتعى متشکل ازانواع استپى و نيمه استپى بوده و بخشى از پوشش گياهى مرتعى را گياهان مهاجم يا علف هاى هرز تشکيل داده که در اثر تغيير کاربرى و چراى مفرط دام در منطقه، شکل گرفته است. گياهان حاشيه تالاب هاى يانيق را انواع جگن، گراس ها و آلاله تشکيل مى دهد که داراى رويش فصلى بوده و بر حسب تغييرات حجم آب تالاب در سواحل، ظاهر و در ميان گل و لاى، مدفون مى شوند. تالاب يانيق هم مانند ديگر تالاب هاى هشترود با فرا رسيدن فصل سرما در يخبندان زمستانه فرو مى رود. دوران يخبندان يانيق مانند تالاب هاى ديگر بين چهار تا پنج ماه طول کشيده و پس از ذوب شدن يخ ها، پرندگان مهاجر آبزى و کنار آبزى در هر ۲ تالاب، حضور مى يابند. متأسفانه تالاب يانيق به رغم شناخته شدن به عنوان يکى از چهار زيستگاه زادآورى اردک سرسفيد در کشور از نظر قانون مندى مناطق تحت مديريت سازمان حفاظت محيط زيست در زمره مناطق آزاد بوده و در فصول مجاز، مورد استفاده شکارچيان قرار مى گيرد.
نوع تالاب
برابر طبقه بندي کنوانسيون رامسر تالاب از نوع فصلي با آب شيرين تالب شور مي باشد .
امکان جذب گردشگر
باتوجه به سهل الوصول بودن تالاب و وجود گونه هاي پرندگان زاد آور در صورت داشتن آب در فصل بهار و تابستان و خوش آب وهوا بودن آن در تابستان مي توان گردشگران طبيعت را براي اقامت کوتاه مدت به آن جذب کرد .
کاربري تالاب
با پمپاژ از آب تالاب در مزارع استفاده مي کنند .زمينهاي اطراف تالاب ديم زار است و بخشي نيز حالت مرتعي دارد و دام داران از علوفه هاي تالاب و مراتع استفاده مي کنند .
راههاي دسترسي
از طرق جاده هشترود روستاي يانيق (در مسير جاده هشترود به مراغه ) قابل دسترسي است .
گياهان
در ترکيب پوشش گياهي تالاب درختي يا درختچه مشاهده نمي گردد . در زمان پرآبي پوشش گياهي داخل تالاب را عمدتا گياهان آب زي بن در آب و غوطه ور تشکيل مي دهند و
ماهي
در اين تالاب ماهي وجود ندارد .