مقبرةالوزرا (گورستان چرنداب)

مقبرةالوزرا

مقبرةالوزرا (گورستان چرنداب) یکی از ۳ گورستان مهم و تاریخی شهر تبریز است (به همراه مقبرةالشعرا در سرخاب و مقبرةالعرفا در گجیل) که در مرکز این شهر و در تقاطع خیابان‌های طالقانی شمالی و پاستور جدید قرار گرفته است. این گورستان مدفن شماری از وزیران، سیاستمداران و نویسندگان از نقاط مختلف ایران قدیم است. البته تمام مقابر، خانقاه‌ها و زاویه‌های مقبرةالوزرا در اثر زمین‌لرزه‌های پرتعداد و مهلک تبریز به کلی از بین رفته است

کارخانهٔ زاووت

در سال ۱۳۱۶ خورشیدی، ادارهٔ دارایی تبریز بخشی از مقبرةالوزرا را از شهرداری خریده، در محل آن ساختمانی جهت تولید مشروبات الکلی احداث نموده و در سال ۱۳۱۶ خورشیدی نیز یکی از مشروب‌فروشان ارمنی به نام «مارکار» را به این کارخانه منتقل کرد.

کارخانهٔ تولید مشروبات الکلی «زاووت» از اوایل تیرماه سال ۱۳۱۷ خورشیدی با همکاری «خاچیگ» —دیگر ارمنی مشروب‌فروش— شروع به فعالیت کرد. البته بعدها بوی دود و فاضلاب کارخانه و نخاله‌های الکلی آن موجب نارضایتی اهالی محلهٔ چرنداب شد.
مراکز فرهنگی

کارخانهٔ زاووت در سال ۱۳۲۸ خورشیدی با همکاری آقای «واعظ چرندابی» (که امروزه یکی از خیابان‌های اصلی چرنداب به نام او خوانده می‌شود) و «انجمن خیریهٔ چرنداب» تعطیل شده و در سال ۱۳۳۲ خورشیدی نیز این مکان به ادارهٔ فرهنگ تبریز واگذار گردید و در محل آن، مدارس امیرخیزی، امیرنظام، جاوید، شکیب، شهید چمران، شهید محمودی، عدالت و مولانا، ادارات آموزش و پرورش ناحیهٔ ۳ تبریز و آموزش ضمن خدمت و خانه‌های پیشاهنگی و معلم تأسیس شده و کارخانهٔ مشروب‌سازی ارامنه به خارج از شهر منتقل شد.


آرمیدگان

    صاین تبریزی
    عطار توسی
    شمس‌الدین جوینی
    عطاملک جوینی
    سلمان ساوجی
    عزالدین ساوجی
    قطب‌الدین شیرازی
    عبدالله صیرفی
    جلال‌الدین عتیقی
    سراج قمری
    ابراهیم کججانی

 


قطب‌الدین شیرازی

 

 

موقعیت روی نقشه

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.