بنارویه

بنارویه
بنارو-بنارِ
کشور  ایران
استان فارس
شهرستان لارستان
بخش بنارویه
مردم
جمعیت ۳۲۰۰۰
اطلاعات شهری
ره‌آورد ‍‍
پیش‌شماره تلفنی ۰۷۱۵۲۵۶
وبگاه http://banarcity.ir
تابلوی خوش‌آمد به شهر
حضور مردم غیور این شهر در بیشتر جنگهای تاریخ جهان نشان دهنده قدرت روزافزون آنهاست که با افتخار آفرینیهایی نیز همراه بوده
بنارویه بر ایران واقع شده‌است

بنارویه
روی نقشه ایران
۲۸.۰۸۱۷° شمالی ۵۴.۰۴۷۸° شرقیمختصات: ۲۸.۰۸۱۷° شمالی ۵۴.۰۴۷۸° شرقی

بَنارویه شهری است در بخش بنارویه شهرستان لارستان استان فارس در جنوب ایران. بنارویه در ۸۵ کیلومتری شهر لار واقع شده‌است و تا سال ۱۳۸۳ جزئی از بخش جویم بود ولی از این سال به بعد به بخش مستقل و آزاد شهرستان مبدل گردید.

 

جمعیت

جمعیت بنارویه حدود ۱۵۰۰۰ تفر است، درآمد مردم اکثراً از کشاورزی دادوستد و سفر به کشورهای حوزه خلیج فارس می‌باشد.بخش بنارویه در حال حاضر مستقل بوده و شامل شهر بنارویه و دهستان ده فیش که شامل ۶ روستای شرفویه؛ مارمه؛ بختیارویه؛ حسن‌آباد مارمه؛ دهفیش؛ لاغران است می‌باشد.

آثار باستانی

معروف ترین اثر باستانی بنارویه خندق معروف که با دیوارهایی به ارتفاع ۱۲ متر و با خشت و گل ساخته شده‌است که عمر آن به دوران قبل از اسلام برمی گردد می‌باشد. از دیگر آثار باستانی بنارویه: شاه نشین ” نقاره خانه که بر بالای کوه شاه نشین که با ارتفاعی درحدود ۲۰۰۰متر ساخته شده‌است، قلعه اسماعیلیه، چاه‌های معروف که دربالای کوه حفرشده و معروف بهدولو می‌باشند که هنوز هیچ کس از عمق آن اطلاع نیافته است، وکاروانسرای عباسی که در حال حاضر توسط شهرداری و شورای شهر در دست تعمیر بوده واحتمالاً تبدیل به بازار مرکزی گردد، را می‌توان نام برد.

مذهب

دین مردم بنارویه اسلام و مذهبشان شیعه جعفری[نیازمند منبع] می‌باشد، زبان مردم این ناحیه اچُمی یا همان پارسی بنارویی که گویشی متفاوت از گویش مردم جنوب فارس و غرب هرمزگان است می‌باشد.

1 نظر

  1. بهمن طاهری

    با سلام
    بنارویه شهریست که در گذشته یکی از ۶ نواحی لارستان بزرگ بوده و به ناحیه و بلوک " جویم و بنارو " شناخته میشده است.
    حاج میرزا حسن حسینی فسایی مولف فارسنامه ناصری تاریخ "لار" و "بنارویه" را به زمان کیکاووس پادشاه کیانی مسبوق به سابقه می دانسته است.
    یکی از قلاع باقیمانده از دوره ساسانیان قلعه بنارویه است که اکنون مخروبه آن در جنوب شرقی شهر و بر فراز یکی از ارتفاعات قره عثمانلو که در محل به کوه شاه نشین معروف است باقی مانده است اهالی بنارویه این قلعه سنگی را شاه بنار می نامند.
    آثار تاریخی بنارویه: قلعه اِسمالِه ( آسمانلو )،بهره شارستان،قلعه سنگی(سمیران)،چاههای دولاب(دولَو)، کاروانسرای عباسی،آب انبار خیرات خون،آب انبار سَوزَکی،قلعه اربابی،که متاسفانه قلعه اخیرالذکر و آب انبارهای فوق الاشاره با خاک یکسان شده و به منزل و حسینیه مبدل شده است.
    گویش مردم بنارویه: یکی از گویش های اشتقاق یافته از زبان لارستانی است که ریشه در زبان پهلوی ساسانی دارد و به مرور زمان  وتحت تاثیر سایر زبان ها
    دستخوش تغییراتی گردیده است و نیز واژگانی از فرهنگ های عربی،ترکی،مغولی، کردی،هندی،پشتو،فرانسوی،ایتالیایی،روسی و انگلیسی در این گویش رسوخ
    یافته و متداول گردیده است.
    برگرفته از کتاب "آوای  تی تَه" نوشته بهمن طاهری که در دست چاپ می باشد.
     

    پاسخ

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.